hoe laat je jezelf als ondernemer of merkambassadeur online zien

Hoe laat je jezelf – als zelfstandig ondernemer – zien op video?

‘Ik ga een paar video’s opnemen. Ik ontkom er niet meer aan’, zei D.
‘Ooh leuk’ antwoorde ik, ‘goed dat je het doet. Ik begin er nog niet aan. Wie weet ooit.’
‘Maar ik neem de filmpjes gewoon op met mijn telefoon hoor, is echt niet zo moeilijk, zegt ze.
‘Hm dat zal wel. En’, vroeg ik. ‘Wat trek je aan?’

Ze zweeg. Ondertussen had ik net een nieuw onderwerp voor een blog bedacht. Bij deze: hoe laat jij je als zelfstandig ondernemer of merkambassadeur zien en wat draag je op video’s?

Een video opnemen is tegenwoordig vrij snel gedaan. Je smartphone is in principe goed genoeg. Wil je ook dat goed aanpakken dan gebruik je een microfoon en een statief zodat je je handen vrij hebt. Dan de content helder hebben en gaan met die banaan. Toch? Niet helemaal.
Want hoe belangrijk je verhaal is, het is ook goed dat je nadenkt over hoe jij jezelf laat zien als ondernemer. Want de perceptie van anderen is echt, ook al is het misschien niet de realiteit. Voel je wat ik bedoel?

Vrijheid als ondernemer versus je business promoten

Je bent niet voor niets zelfstandig ondernemer geworden. Eén van de redenen is – als ik het goed raad – vrijheid. Zelf beslissen hoe je je diensten en bedrijf vormgeeft, zelf je tijd indelen, kortom je eigen ding doen.

En tegenwoordig mag het allemaal wat meer casual, dat klopt. Maar onthoud dat jij je business bént. Het gaat niet om je diensten, het gaat om jouzelf. Voordat klanten met je in zee gaan, gaan ze met jóu in zee. Je bent dus je eigen uithangbord. Altijd! Ik vind het daarom belangrijk dat jij zelf je beste marketingtool mag zijn.

Wat neem je in overweging voor je video?

Vraag jezelf af: zie ik eruit alsof ik naar een belangrijke werkafspraak ga?

Tijdens een afspraak is je bereik misschien minder en spreek je alleen diegene die je op weg naar- en tijdens je afspraak ontmoet. Maar online is je bereik zoveel groter. Je weet nooit wie je video bekijkt. Het gaat niet alleen om je outfit of om hoe jij jezelf ziet. Hoe kom je over en hoe zien anderen je?

 • Wie is mijn publiek en doelgroep?
 • Wat wil ik laten zien?
 • Wat straal ik uit en komt dat overeen met wat ik wil uitstralen?
 • Laat ik zien dat ik betrouwbaar, competent en het geld waard ben?

Schrijf dit eens op, wie weet kom je tot verrassende inzichten. Het geeft je een startpunt voor je outfits.

De hamvraag: welke kleding kies je voor op video?

Bekijk de achtergrond waar je de video opneemt.

Je wilt niet opgaan in de achtergrond maar je wilt ook niet téveel opvallen omdat je outfit dan een mismatch is met de achtergrond. Zorg er daarnaast voor dat de achtergrond rustig is en niet afleidt van je boodschap. Ook huisdieren kun je beter even uit de kamer houden.

Welke kleuren kies je?

Kies kleuren waarvan je weet dat ze je mooi staan. Een handige tip als je niet goed weet welke dat zijn: kies een tint of kleur die in je ogen voorkomt, dan zit altijd goed. Zorg ervoor dat de kleuren die je draagt de aandacht naar je gezicht brengen. Het is mooi om de kleur van je ogen te herhalen in een sjaal of sieraden.

Effen kleding of een printje?

Kies je een effen bovenstuk, zorg ervoor dat het geheel niet één groot vlak lijkt en je trui of top niet te wijd valt. Een ketting of sjaal kan het geheel wat breken en de aandacht naar je gezicht brengen.

Ga je liever voor een print? Ook tof! Je kunt prima een printje of dessin dragen in je video, maar bepaalde motieven zoals streepjes bewegen. Test eerst zelf hoe dit eruitziet op video.

Kies een print die past bij je persoonlijke kleuring want dan ben je mooi in balans. Maar let er ook op dat de print niet te veel afleidt qua motief en felle kleuren. Kijk daarnaast naar de grootte van het motief. Een grote print kan je als het ware ‘opslokken’, hierdoor zie je er minder professioneel uit.

De pasvorm van je kleding

Zorg ervoor dat de kleding die je draagt jou naadloos past en je figuur flatteert. Dat geldt natuurlijk altijd, maar óók op video – ook al zien ze misschien maar de helft van je. Je publiek raakt afgeleid en geïrriteerd als je blouse bij je oksels trekt of als je mouwen te lang zijn.

Make-up

Een toneelspeler op de bühne draagt zwaar aangezette make-up. Anders valt het gezicht helemaal weg. Op video hoef je geen zware make-up op, maar een beetje make-up doet je goed.

 • Draag wat lipgloss of lipstick.
 • Doe wat mascara op en misschien een eye-liner.
 • Zet je wenkbrauwen wat aan als je van nature lichte wenkbrauwen hebt.
 • Een blusher is altijd mooi, geeft je een gezonde look.

Een checklist van top tot teen voordat je gaat filmen:

 • Wat is mijn achtergrond en leidt dit af?
 • Hoe zit mijn haar?
 • Heb ik geen lippenstift op mijn tanden?
 • Zijn mijn nagels netjes geknipt? En als je ze gelakt hebt, zit het er netjes op?
 • Zijn je mouwen wat opgerold of niet?
 • Draag je sieraden?
 • Als je een bril draagt, controleer of je een glans hebt. Dit is niet altijd te verhelpen maar ben jezelf ervan bewust.
 • Poets je tanden. Klikt gek maar met frisse tanden praat je veel zelfverzekerder. Oók voor de camera.
 • Hoe zit mijn kleding?

Kortom, doe moeite voor jezelf en wees je hier bewust van. De ander neemt namelijk moeite om jouw video te bekijken.

Kan ik je misschien helpen?

Je investeert in je kennis en kunde. Niet alleen in je vakgebied maar je volgt ook trainingen op het gebied van marketing, bloggen en wie weet zelfs boekhouden. Zelf ben ik in ieder geval dol op kennis. En ik schat zo in dat jij als collega-ondernemer dit ook herkent? Want als entrepreneur houd je vaak een hoop ballen in de lucht omdat je een multitasker moet zijn. Maar heb je je ook weleens verdiept in je uitstraling en imago?

Overweeg eens om wat meer aandacht aan je kleding en stijl te besteden als dit tot nu toe iets is wat je er on the side bij doet. Kleding kan je zoveel plezier en zelfvertrouwen geven als je bewust kiest, koopt en combineert vanuit je eigen stijl.

Ik kan je helpen bij het verbeteren van wat je nu doet of dieper gaan om je te laten zien hoe je je kleedt op een manier die aansluit bij je merk en de boodschap die je wilt overbrengen, met JOU als belangrijkste uitgangspunt. Voel je mooi, zelfverzekerd en prettig.

Wil je graag meer weten? Mail me gerust, dan maken we daarna telefonisch even kennis, geheel vrijblijvend natuurlijk.

Je las net een blog van Céline Rohrer

Ik schrijf niet alleen blogs. Als stijlcoach en personal shopper help ik jou te kiezen, kopen en combineren vanuit je eigen stijl.

Misschien wil je weten wat ik nog méér voor je kan doen, en hoe jou dat verder helpt:

 

Wat nog meer? 

Over mij
Klantervaringen

hoe kom ik achter mijn persoonlijke kledingstijl
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *