De perfecte jurk bestaat niet (of toch wel?)

Hoera voor jurken, ik ben zo blij dat ze bestaan! Een jurk is in mijn beleving het meest veelzijdige kledingstuk. Omdat ik graag wil dat jij óók plezier beleeft aan jurken vertel ik je in dit blog over de verschillende opties.

Draag jij graag een jurk?

De één heeft het liefst elke dag een jurk aan. Want zowel zakelijk als privé zie je er in een jurk moeiteloos goed uit. Dan zijn er vrouwen die er niet aan moeten denken, dat kan ook!

Maar de waarheid is dat veel vrouwen wel graag een jurk – of een rok – wíllen dragen, maar het best spannend of lastig vinden.

“Welke lengte is het beste voor mij?”
“Hoe moet dat op de fiets?”
“Welk model past bij mij?”
“Hoe combineer ik een jurk?”
“Welke schoenen draag ik er dan onder?”

Ik snap het. Daarom geef ik je een aantal suggesties en overwegingen mee. Probeer wat uit of kies eens een voor andere lengte, wie weet verrast het je wel.

De tuniek

De lengte van een tuniek is ver boven je knieën waardoor hij voor vrouwen langer dan 1,64 niet echt geschikt is om als jurk te dragen, maar ik noem hem wel. Want je kunt hem tof stylen met een legging, tregging of skinny. En als je net als ik kleiner dan 1,65 bent, kun je veel tunieken wél als een jurk dragen.

Hoe draag je een tuniek jurk
Drie verschillende tunieken

De gemiddelde lengte

De meeste jurken en rokken eindigen net boven-, op of onder je knie. Dit zijn de meest gangbare lengtes waarbij je het ene seizoen kortere of langere rokken ziet maar dat heeft dan met de trends te maken. En daar hoef je je niets van aan te trekken. Want een langere rok kun je ook korter maken 😊

In de herfst en winter kies ikzelf voor een lengte boven de knie omdat ik dikke panty’s draag. Het flatteert mijn figuur en past bij mijn stijl. Zodra het blote benen weer is, wordt de lengte van mijn jurk ietsje langer. Mijn jurk eindigt dan net op of onder mijn knie. Omdat ik in verschillende settingen werk is dit het makkelijkst voor me. Dan kan ik al mijn jurken dragen wanneer en waar ik wil.

Waarom is de gemiddelde lengte populair?

Het antwoord is heel simpel: dit is de meest flatterende lengte voor elk figuur. Want zowel je boven- als onderbeen heeft een breedste gedeelte. Als op dat breedste gedeelte een zoom eindigt, lijk je kleiner en voller. Wanneer de zoom daarom iets boven je knie stopt, erop óf net onder je knie zit je goed want dat gedeelte is altijd het smalst.

Wat is de meest gangbare lengte van een jurk
De gemiddelde lengte: net boven, op of onder je knie

Tip tussendoor: hoe korter de jurk, hoe platter je schoen wil je fatsoenlijk overkomen. Denk maar aan Pretty Woman met de minirok en torenhoge hakken…

De midi jurk

De midi jurk betekent dat hij halverwege valt. Deze lengte eindigt daarmee onder je knie of halverwege je kuiten. Dit heeft met de lengte van je jurk te maken én natuurlijk met je eigen lengte.

Een midi jurk of rok is heel elegant! Maar als je net begint met het dragen van jurken, dan is deze lengte even wennen. Weet dat wanneer je de jurk goed draagt – jouw juiste lengte en mooie schoenen – het echt onwijs mooi kan staan! Ik vond deze lengte voor mezelf in het begin ook eng maar inmiddels ben óók ik een believer. (En ik ben 1.60 dus kun je nagaan).

Hoe draag je de midi jurk
Leuke midi jurken

De maxi jurk

Voor mij is dit hét zomerse kledingstuk bij uitstek. Het geeft zo’n zwierig en mooi effect als je in een lange jurk loopt. Toegegeven, bijna al mijn klanten moeten aan een lange jurk wennen. Geloof mij, als je het juiste model hebt gevonden en een lange jurk past bij je stijl, vind je het heerlijk.

Wie kan de maxi jurk dragen?

Goed nieuws, het maakt niet uit welke lengte je hebt!

Ook als je klein van stuk bent staat een lange jurk heel mooi. Misschien moet je hem wat korter laten maken maar dat is het. Of misschien heeft die midi jurk wel de perfecte lengte voor je, wie weet. Het gaat om de verhoudingen, het model en de print: net zoals bij andere kledingstukken dus.

Laat je alsjeblieft niet tegenhouden door mythes of wat anderen zeggen. Jij weet nu wel beter. 😊

Hoe draag je een maxi jurk
Mooie maxi jurken

Jurken op de werkvloer en in je vrije tijd

Een jurk is enorm veelzijdig, dat vooropgesteld! In mijn ogen geen fijner item om zakelijk én privé te dragen. Maar het ligt aan de branche waarin je werkt, de dresscode en je unieke Stijlrecept wat voor jurk geschikt is. Daarom wat puntjes om in gedachten te houden:

  • Welk model heeft de jurk? Is hij zwierig of is het een nauwsluitend model?
  • Welke kleur heeft de jurk, is hij effen of heeft hij een printje? En wat voor print?
  • Heeft de jurk mouwen en zo ja, wat voor mouwtjes?
  • Hoe lang is de jurk?
  • Wat is de uitstraling en de stijl van de jurk?
1 jurk en 3 combinaties voor verschillende gelegenheden
1 Jurk met 3 combinaties voor verschillende gelegenheden

Welke schoenen draag je onder rokken en jurken?

Op het werk draag je een comfortabele hak en als je een hapje gaat eten op het terras trek je lekker je loafers of een sneaker aan onder je jurk. Ik noem maar een voorbeeld.

Met je schoenen kun je de uitstraling van je outfit in één keer veranderen. Leuk als je je rok of jurk eens anders wilt combineren.

Wat voor type schoen je onder je rok of jurk draagt hangt af van:

  • Waar de zoom eindigt op je benen.
  • Het model van de jurk of rok.
  • Je lengte en je figuur.
  • Je persoonlijke stijl. Draag je de ene keer sneakers onder je jurk en dan weer een hak? Of zijn sneakers of hakken juist no go’s voor je?
  • En ook de context telt mee. Wat ga je doen, waar ga je naartoe en wat is geschikt?

Het lijkt veel om rekening mee te houden. Ik begrijp het. Maar weet je? Duik je kast in en probeer gewoon eens wat uit met je jurk. Je voelt zelf of je het leuk vindt of niet. En als je er niet uitkomt, vrijdag 14 juni organiseer ik een speciale workshop Kleding en Stijl, waarin dit ook aan bod komt. Er zijn nog 3 plekjes vrij!

Over Céline Rohrer

Je las een blogartikel van personalshopperstylist.nl, de website van stijlcoach en personal shopper Céline Rohrer. Leuk dat je er bent!

Wat kan ik voor je doen?

Je kunt mij inschakelen voor persoonlijk kledingadvies, kleuranalyses, garderobe planning, personal shopping of imago advies. Dat kunnen we op twee manieren doen, live of op afstand online.

Dit zijn de meest gekozen opties:

 

Wie is Céline Rohrer?
Wat vinden mijn klanten ervan?

hoe kom ik achter mijn persoonlijke kledingstijl
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *